10 Mart 2008 Pazartesi

Sitenizi hızlandırmanın 7 yolu

Web sitesi sahiplerinin arama motoru optimizasyonu yapması dışında bir de site içi hız optimizasyonu yapması gerekmektedir. Yapacağınız ufak değişikliklerin ziyaretçilerinizin rahat bir şekilde sitenizde dolaşmasını sağlayacağını unutmayın. DailyBlogTips bu konu ile ilgili güzel bir makale yazmış. Sitede 6 faktörden bahsetmiş, buna daha fazla da eklenebilirdi. Ben sadece tek maddenin içine 2 tane ekledim. Ama bu konuda yazılacak olan son makalem olmayacaktır :)

1. Resim Optimizasyonu : Resimleri, resim düzenleme programınızla her zaman "Web için kaydet" seçeneğiyle kaydedin. Normal yapacağınız kayıtlar dosyayı gereğinden fazla şişirecektir. Eğer bir resim editörünüz yoksa hemen 22 Nisan tarihli makalemi okumanızı öneriyorum. Eğer yine de program istemiyorum diyorsanız, o halde size dynamicdrive sitesinin web üzerinden optimizasyon yapan programını öneriyorum. Gayet faydalı, sadece resminizi karşıya yüklüyorsunuz o da size optimize olmuş resmi veriyor. Dosyaların formatı gif, jpg veya png olabilir. Buradan deneyebilirsiniz.
2. Resim Formatları : Resimleri optimize etmenin dışında doğru dosya türünü de seçmeniz gerekmekte. JPG dosyaları daha çok fotoğraflar için tercih ediliken GIF dosyaları daha az renke sahip, degrede geçişlerin olmadığı resimlerde tercih edilir. PNG de GIF gibi çalışmasına karşın daha çok renk içerir ve buna göre de daha fazla yer kaplar.
3. CSS Optimizasyonu : Artık CSS kullanmayan site kalmadı (hala kullanmıyorsanız kimseye söylemeyin :) ). CSS temizliği de sitenizin hızlı yüklenmesini sağlayacaktır. Bunu da online olarak yapabileceğiniz bir site var. CleanCSS yardımıyla CSS kodunuz yarı yarıya ufalacaktır. Ama mutlaka dosyanızın bir yedeğini alın. Çünkü tekrardan dosyanızı düzeltmek istediğinizde tek sıra halinde bir CSS kodu göreceksiniz.
4. Linklerinizin Sonuna Slaş Konması : Eğer bir sayfaya vereceğiniz link "http://kudret.gokyigit.net/seo" şeklinde ise sunucu bunun bir dosya mı yoksa bir sayfa mı olduğunu anlayana kadar belli bir süre harcar. Bu yüzden linklerin sonuna mutlaka son slaşı (/) koyun. Örnek: "http://kudret.gokyigit.net/seo/"
5. Resimleriniz için Yükseklik ve Genişlik Etiketi Yazılması : Birçok site sahibi resimler için ya genişlik ve yükseklik ("height" ve "width") etiketi koymaz ya da koymayı unutur veyahut sayfanın boyutunun büyüyeceğini düşünür. Ancak tarayıcılar resimleri etiketlere göre yüklerler. Eğer bu bilgiyi onlara vermezseniz sayfanızın yüklenmesinde gecikmeler yaşarsınız.
6. HTTP isteklerinin aza indirgenmesi : Sayfada çağrılan resimler ve scriptler eğer birden fazla dosyada ise sunucu tek tek dosyaları indirmek için komut yollar. Eğer yapabiliyorsanız birden fazla sayıda olan css dosyalarınızı tek bir dosya altında toplayın ve sitenize hız kazandırın.
7. Javascript Dosyalarının Düzenlenmesi : Sitenizdeki içeriğin daha hızlı yüklenmesi için javascript kodları genelde sitenin alt kısımlarına yerleştirilir. Ancak bazı kodları sayfanın altına diğerleri gibi yerleştiremeyebiliyorsunuz (adsense). Bu gibi durumlarda 'defer' komutunu kullanabilirsiniz. Böylelikle tarayıcı önce body kısmını yükleyip daha sonra javascript kodunu yüklemeye başlayacak. Örnek: Ayrıca CSS optimizasyonu yapabildiğiniz gibi javascript optimizasyonunu da bu siteden yapabilirsiniz

Hiç yorum yok: