seo, Search Engineer optimizing kelimesinin kısaltılmasıyla oluşan ve Türkçe’si arama motoru optimizesi olarak, günümüz kullanılan bir terimdir. Bir web sitesinde seo mutlaka uygulanmalıdır. Web sitenizin arama motorlarında rahatça indexlenmesi ve hedef kitlenize rahatça ulaşmanız adına belli kurallar çerçevesinde sitenize seo uygulayabilirsiniz.
Google web sitelerini database’ine eklerken, siteleri kendi kriterleri içerisinde tarar ve değerlendirir. İndexlenen web sitesi zamanla kayda değer olduğu anlaşılırsa belli bir süre sonunda arama motorlarında yükselmeye başlar. Elbette google bu kriterlerini başta ticari ve ekonomik nedenler olmak üzere, diğer farklı çıkarları nedeniyle tamamını açıklamamıştır. Eğer bu kriterler bilinseydi tüm internet spam sayfalarla çoğalacak, hile ile ziyaretçi çeken web yöneticileri haksız kazanç elde edecekler ve dolayısı ile spam daha da çekici hale gelip insanlar artık google de aradıklarına ulaşamadıkları için alternatif motorlara yönelecektir. Buda google nin ölümü ile sonuçlanacaktır.
Bütün bu sebepler ile nedeniyle, seo aslında arama motoru optimizesi değil, bahsettiğimiz saklı kriterleri tahminlerle veya mantıklarla tutturma ve siteleri bu doğrultularda oluşturmaktır. Günümüzde internet ve web geliştiricilerin %45 civarının seodan haberi olmadığını düşünürsek, aslında seoyu öğrenmemizin ve uygulamamızın, bizlere fazlasıyla yarar sağlayacağı sonucuna vardırır.
Bir web sitesi yapmaya karar verdiniz ve dünyada eşi benzeri olmayan bir konuyu yine mükemmel bir mühendislikle kodladınız diyelim. Fakat bu siteye seoyu uygulamadığınızı varsayalım. Seo uygulanmamış bir site öncelikli olarak indexlenme sorunu yaşayacağının yanı sıra, ziyaretçi çekme konusunda da sıkıntılar yaşar. Bir web sitesini yaşatan şey ziyaretçidir. Eğer ziyaretçi alamıyorsanız ne yaparsanız yapın yaptığınız site ölecek ve boşuna çaba sarf etmiş olacaksınız. Yada hedefinize ulaşamadan projenizden soğumaya başlayacaksınız. Daha kötü teorilerde oluşturulabilir.
Seonun öneminin anladıktan sonra gelelim seo mantığına. Bu konuyu da başka bir makalemde yer vereceğim.
10 Mart 2008 Pazartesi
Seo Nedir
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder